Viața de apoi există - o dovadă

Iată un caz: unui prieten i-a murit soția.

Această tragedie l-a afectat foarte mult, era foarte deprimat, și era foarte supărat pe Dumnezeu. În care oricum nu credea.

Într-o noapte a avut un vis special. A apărut soția lui, care tăcea zâmbind. Împreună cu ea se mai afla o doamnă, care i-a vorbit prietenului: "dacă vrei s-o ajuți pe soția ta, să ții post timp de 40 de zile". În vis, el știa cumva că această femeie era chiar Maica Domnului...

În aceeași zi m-a sunat să mă întrebe ce interpretare ar putea avea acest vis. Apăruse totul foarte real și era intrigat mai ales de numărul 40, nu înțelegea de ce 40 de zile și nu alt număr.

Se potrivise să fie chiar ziua de 15 noiembrie, începutul postului Crăciunului.

Prietenul meu nu știa nimic despre regulile Bisericii, n-avea habar de acest post. Și desigur nu știa că acest post durează exact 40 de zile. I-am explicat și a înțeles deci că visul fusese într-adevăr un mesaj de "dincolo". Potrivirea datei și a numărului de zile nu putea fi o coincidență. Ci o dovadă că Viața de apoi există.

Asta l-a împăcat cu Dumnezeu, a postit cele 40 de zile și a început să frecventeze Sf. Liturghie în fiecare duminică. M-a întrebat mai târziu dacă a făcut îndeajuns pentru ca soția lui să fie în Rai. Da, i-am spus, așa cred.

Totuși mai era ceva.

Trebuia să facă și pentru el tot posibilul ca să fie sigur, că într-o zi, când va pleca de pe acest tărâm, să ajungă lângă soția lui. Altfel exista riscul ca el sa meargă in altă parte și să rămână despărțiți pentru totdeauna.

- Bine, dar ce să mai fac? Merg la biserică, țin posturile, fac câte un parastas în memoria ei... Sper că e de ajuns. - Cred că ar trebui să te spovedești. În felul ăsta te cureți de greșelile trecute. Și vei merge și tu în Rai. Asta l-a întristat. Nu se mai spovedise înainte și se știe că prima spovedanie este foarte greu de îndeplinit.

Prima spovedanie confirmă botezul făcut la o vârstă fragedă și este cel mai greu de făcut.

Acesta este un fenomen cunoscut. Se pare că cei care nu s-au spovedit vreodată sunt ținuți oarecum captivi de o forță nevăzută, și de câte ori încearcă să plănuiască prima spovedanie, sunt blocați, încătușați de necuratul. Ceea ce dovedește că o persoană nespovedită este destinată iadului, iar cel rău nu vrea să renunțe la această pradă. Nu poate lăsa acest prizonier să scape.

Gândurile insinuate de demon în mintea celui care plănuiește să se spovedească sunt: - lasă că mai este timp, o faci altădată - trebuie să te pregătești mai bine, mai așteaptă - nu e nevoie să te spovedești, asta este pentru babe neștiutoare, faptele bune contează mai mult - spovedania se poate face direct, în discuție personală cu Dumnezeu, nu e nevoie de un preot, care și el are păcatele lui. Și alte auto-înșelări de acest gen.

Prietenul meu a înțeles idea, dar încă se luptă cu rețineri și tot amână prima lui spovedanie. E foarte greu, sper să reușească până la urmă.

Doamne Ajută!