Trei dovezi ca Iisus de fapt a inviat

Am constatat că tot mai multă lume folosește azi doar urarea "Paște Fericit!" Și mai rar "Hristos a Înviat".

Iar "Adevărat a Înviat" are un rost special, căci îndoielile au apărut de mult, chiar înainte de Înviere. Fariseii ceruseră lui Pilat santinele la mormântul lui Iisus, căci ziceau ei "Acel amăgitor a anunțat că va reveni la viață a 3a zi, și s-ar putea ca ucenicii lui să îi fure trupul pretinzând..." etc.

O altă îndoială - ucenicul Toma nu credea că ceilalți îl văzuseră pe Hristos după moarte. Și tot așa, îndoielile au continuat până în zilele noastre, și s-au tot amplificat.

Trei dovezi

I. Lumina de la Ierusalim

Iată un caz: Vincent T. - cercetător profesionist la Hewlett-Packard în Colorado Springs. Specialist în chimie, electronică și computer. L-am cunoscut personal. Aflând că sunt ortodox, mi-a povestit cu lux de amănunte situația lui. Fusese agnostic, ateu, nu credea în nimic care nu era demonstrabil științific. Auzind despre fenomenul "Lumina Sfântă" de la Ierusalim, îi atrage atenția și fiind un adevărat om de știință, din curiozitate științifică, face un drum în Israel ca să investigheze.

Cheltuiește bani pe avion, hotel, se înghesuie cu mulțimile în ziua specială a Paștelui Ortodox. N-a putut să verifice cum s-au aprins lumânările mitropolitului în camera Sf. Mormânt. Dar în schimb a constatat alte două situații miraculoase:

1. În mulțimea care aștepta, unele lumânări se aprindeau singure (!). Dar nu și la el. După ce a aprins de la alții

2. Timp de o jumătate de ora lumânările nu îl ardeau. A încercat la față, ochi, păr - flacăra lumânării nu îl ardea. Dar cam după o jumătate de ora - Auch! arsura...

Aduce în SUA mai multe lumânări ca să le verifice. După analize de laborator nu găsește nimic special comparativ cu alte lumânări obișnuite. Iar după aprindere imediat provocau arsuri. Deci nu ardeau, decât în Ierusalim și doar în minutele apariției focului miraculos. Pentru el a fost de ajuns ca să se hotărască, și...

Se botează creștin ortodox la o biserică din Colorado. Pentru Vincent aceste mici lumânări au constituit o dovadă că "Adevărat a Înviat!"

Am citit pe Wikipedia un articol despre Lumina din Ierusalim, scris de unul sau mai mulți răufăcători, articol ce conține cuvântul "fraudă" repetat de 10 ori. Dar eu am completă încredere în experiență lui Vincent, nu în aceia.

II. Pavel - inițial se numea Saul, fusese părtaș la asasinarea primului martir creștin - Sf. Ștefan.

Dar ceva îl schimbă complet, își schimbă numele în Paul și devine cel mai activ misionar pentru răspândirea credinței în Hristos. Acel moment care l-a schimbat a fost întâlnirea cu Hristos după Înviere. Sunt două situații speciale în legătură cu Pavel:

1. Reușește să convertească pe cei mai iluștri sofiști, filozofi și matematicieni ai tuturor timpurilor. La Atena, le vorbește academicienilor greci, și aceștia se convertesc în masă. Singura explicație este că o energie Divină îl însoțea: Duhul Sfânt. Fusese promis de către Iisus și într-adevăr toți apostolii L-au primit. Pavel era totuși educat, dar ceilalți apostoli erau quasi- analfabeți. Și totuși fiecare a reușit în misiunea lui.

2. Pavel avea dublă cetățenie, era și cetățean roman. Ar fi putut să evite execuția. A fost decapitat - pedeapsă dată doar cetățenilor Romei, și nu răstignit precum Petru. Pavel se temea de moarte și ar fi putut să scape cerând clemență, pretinzând că a avut doar o rătăcire și că a revenit la credința în Jupiter. L-ar fi cruțat, probabil ar fi primit câteva bice pe spate și scăpa cu viață...

Dar nu a făcut asta. De ce? Singura explicație este că ȘTIA Adevărul. Întâlnirea cu Hristos după Înviere a fost crucială pentru Pavel. Și a primit decapitarea, oricât de îngrozitoare. Pentru că știa că Iisus cu "Adevărat a Înviat".

Dovada III - Biserica Ortodoxă a Indiei

Ucenicul care a avut dubii - Toma "Necredinciosul" - după ce a văzut și a pipăit, s-a simțit vinovat și a ales să meargă în cel mai îndepărtat punct de pe Terra cunoscută de el, ca să răspândească Adevărul creștin. A ajuns în fundul Indiei, în partea cea mai de sud. Ei bine, acolo și azi, printre sute de milioane de hinduși și budiști, se află vreo 5 milioane de creștini ortodocși.

Majoritatea bărbaților indieni din acea regiune se numesc Toma...

M-am mirat foarte când în New-York am văzut odată, pe o străduță oarecare, o mică clădire pe care scria: "The Orthodox Church of India of Saint Basilios" (Biserica Ortodoxă din India a Sf. Vasile). Am întrebat pe enoriași și mi-au confirmat că într-adevăr, există creștini ortodocși în India de 2000 de ani, botezați de Sf. Toma.

Faptul că Toma, un om analfabet și fără cultură, a reușit să planteze în lumea Indiei credința în Învierea lui Iisus dovedește

1. că a avut succes fiind călăuzit de Duhul Sfânt

2. că a făcut acest efort extraordinar pentru că fusese martorul unor evenimente extraordinare.

Și deci, în concluzie, că Iisus cu "Adevărat a Înviat"!