De ce e o aplicație cu bani? Credeam că pentru creștini e gratis?

Pe scurt, răspunsurile sunt acestea:

1. Să filtreze pe nechemați. 2. Să acopere cheltuieli de administrare.

E simplu. Și totuși există unii care nu înțeleg (ori se prefac).

Iată de exemplu ce scrie cineva: 'Se pare că acest app e făcut pentru bani, nu pentru Dumnezeu. Patetic.' Fără intenția de a insulta, dar ca o constatare - exista cândva o vorba înțeleaptă: 'ori e prost, ori e ticălos'. Adică omul are probabil ceva probleme de înțelegere, ceea ce n-ar fi grav, toți avem limite. Dar e posibil, mai rău, că e troll - plătit cu bani ca să arunce cu noroi în orice inițiativa creștină.

Dacă acea persoană merge la vreo mănăstire că să cumpere o icoană, probabil că va fi stupefiat că icoana nu e gratis.

'Auzi, domle, pictorul vrea bani, nu face asta pentru Dumnezeu!' Aceeași persoană nu se miră că trebuie să plătească lunar pentru serviciile de internet și telefon, electricitate, etc - dar e profund dezgustat că un pictor de icoane, sau un admin de matrimoniale creștine, cere o mică suma.

Să încheiem acest subiect cu un pic de istorie a site-ului 'cetatea-creștină'.

A fost înființat în 2005 și era gratis pentru oricine dorea să-și întemeieze o familie normală. Din păcate au năvălit o hoardă de trolli și de curioși de proastă calitate, ceea ce a denaturat caracterul site-ului. A fost nevoie de un efort substanțial făcut de admin și de câțiva voluntari pentru a stăvili degringolada. Pentru vreo doi-trei ani lucrurile au mers suficient de bine, mai mulți tineri și-au găsit partener de căsătorie și au fost recunoscători. Dar era un efort extrem mare pentru a filtra pe cei cu intenții murdare.

Erau unii cu suflete stricate, care își făceau o prezentare acceptabilă, gen 'mă rog la Măicuța Domnului...' ca după aceea să-și posteze o poză dezbrăcat în baie ... E tragic, dar acest site a dezvăluit un aspect odios: societatea românească e în prag de dezastru. Prea puțini au mai rămas morali, cinstiți, cu frică și dragoste de Dumnezeu. Am închis accesul la site după o perioada (2008), dar am continuat să plătim costurile de hosting, sperând să găsim o soluție. Din 2008 până în 2022 s-au plătit, ajustat la inflație, circa 5 mii de euro. Asta în timp ce adminul avea greutăți personale cu duiumul.

Soluția pe care am găsit-o este că trebuie cerută o plata pentru a descuraja pe cei cu intenții diabolice. Deasemenea, noul admin a muncit din greu să programeze un app pentru telefon, și continuă să muncească la îmbunătățiri, plus plăti pentru hosting, marketing, relații cu clienți, etc. Avem zilnic mesaje la care trebuie să răspundem, aprobări, verificări, nu putem lasă orice poză să treacă automat, le verificăm manual să nu fie indecente, etc.

Un alt aspect care e foarte important și ținem să-l menționăm, este că nu suntem subvenționați de nimeni. Nu există un balaur care să ne spună ce să facem și cum, să ne forțeze să facem concesii, să dicteze direcția acestui site. Și această autonomie pe care o avem, și la care ținem mult, e costisitoare- atât ca timp, cât și ca bani, pentru această inițiativa care se dorește binefăcătoare pentru poporul român.

Cel care consideră că acest site și app există pentru a îmbogăți pe cineva - acea persoană n-are idee de afaceri. Ori e ipocrit - și n-ar mișca un deget pe gratis, dar se așteaptă să fie servit fără plata, ori, cel mai grav, e un troll - căci Iudele s-au înmulțit vertiginos în lumea de azi, din păcate.

Doamne Ajută!